Kunstenaar Uitgelicht | Monique Kroes en Connie Harkema

Monique Kroes

Beste dames, heren,

Leuk om een kans te krijgen als kunstenaar om de passie voor kunst te kunnen uitdragen.

Ik ben Monique Kroes-van den Broek en mijn passie voor kleurmedia is begonnen op mijn 7e, toen ik van Sinterklaas een pakje kleurstiften kreeg. Het werken met mooie kleuren en het glijden van de kleurstoffen over papier

heeft voor mij altijd iets magisch gehad. Pas op mijn 35e ben ik gaan schilderen onder begeleiding van An Minning in Nieuwstadt en heb ik de mogelijkheden van acrylverf om o.a. met licht en donker te spelen ontdekt. Een nieuwe wereld ging voor mij open.

 

De laatste jaren geef ik zelf  teken- en schilderles in mijn eigen atelier aan huis. Hierbij is mijn motto: leren door doen en fouten te maken. Dat is nl. de beste manier om ervaringen op te doen, waardoor je steeds beter wordt en breder ontwikkeld raakt. Stel jezelf open voor meer technieken, denk out of the box en geniet vooral van het proces. Zelf krijg ik wel eens echt vlinders in de buik bij het maken van een nieuwe creatie. Genieten staat bij mij dus ook echt voorop. Inspiratie is overal om je heen, zoals lichtinval, vormen, andere schilderijen, kleurcombinaties, materialen; zelfs close-ups van voorwerp-oppervlaktes kunnen mij inspireren tot een nieuwe creatie.

Meer info vindt op je op mijn website: www.moniquesatelier.vpweb.nl

Het werk dat ik bijgaand laat zien, is mijn laatste creatie, waarbij de mooie blinkende metalen zoals goud, brons, zilver etc. gecombineerd met mijn fassinatie voor Egyptische oudheid de inspiratiebron is geweest. Het is een lekker groot doek, waardoor de creatie ook indruk maakt als je ervoor staat. De titel ‘Luxor’ verwijst dan ook naar luxe uitstraling en de Egyptische stad.

Groetjes Monique

 

Luxor, Monique Kroes

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Connie Harkema op reis in Sevilla

 

 

 

 

 

Connie Harkema (1960)

Omdat er in mijn oeuvre vooral sprake is van een wisselwerking tussen woord en beeld, noem ik mij het liefst beeldend woordkunstenaar.

 

 

Mijn schilderijen zijn vrolijk, modern, kleurrijk, grafisch en verhalend. Af en toe is er een uitstapje naar contrasterend zwart-wit. Mijn gevoel ligt niet alleen in het onderwerp, maar ook in de compositie, het ritme, de lijnen en het kleurgebruik. Daarbij gaat de verbeelding boven het realisme. De toepassing van vlakken, patronen en lijnen, vaak in golvende beweging, drukken mijn denkproces uit en staan voor kunst in beweging.

Ik reis veel en dat is in mijn werk terug te zien. Ik houd ervan markante gebouwen in de context van hun omgeving te plaatsen en die in mijn eigen stijl vorm te geven. Fotografeer-, dicht-, textiel-, schrijf- en schilderkunst zijn de disciplines waarin mijn ervaringen tot uiting komen. De series “Reisschilderingen” en “Stadssonnetten” zijn daar een voorbeeld van.

Daarnaast heb ik oog voor de streek waar ik leef. Tien jaar geleden kwam ik in Friesland wonen en raakte gefascineerd door de Friese saamhorigheid en rijke cultuur die me inspireerden tot het maken van schilderijen en gedichten over de Friese Elfsteden.

Op het moment ben ik bezig voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, waar bestaand en aanvullend werk uit de serie “Stadssonnetten” en “ de Friese Elfsteden” samenkomen. Dat past goed in het thema “Iepen Mienskip”, waarin ik Friesland wil neerzetten als voorbeeld van ruimdenkende gemeenschap binnen Europa.

www.connieharkema.exto.nl

 

www.connieharkema.jouwweb.nl

 

GE DIGITAL CAMERA     De Windmolen schilderij met gedichtFriese Elfsteden