Kunstenaar Uitgelicht | Ad Tolboom en Irene van den Bos

Ad Tolboom

Ad Tolboom (1939)

Ik teken en schilder al vanaf mijn vroege jeugd, andere jongens gingen voetballen,maar ik experimenteerde liever met kleurpotloden – plakkaatverf – O.I inkt en al vrij snel ook met olieverf.Ik ben in het bezit van akte tekenen  en heb  enkele cursussen gevolgd o.a. kop en figuurtekenen- perspectieftekenen – vrij tekenen en schilderen en reclame en decoratie schilder,  maar verder ben ik volledig autodidact.  Ik ben er best trots op dat ik als autodidact ben opgenomen in het jaarboek kunstenaars van de NABK.

In de loop der jaren heb ik een vrij eigen stijl ontwikkeld waar ik best succes mee heb. Ik heb dan ook al  heel wat schilderijen in opdracht mogen maken.

Een andere kunstuiting waar ik me aardig in kan uitleven is houtsnijden, hiervoor gebruik ik Frans Lindehout, dit heeft een veel fijnere structuur als het Hollandse lindehout, dit komt door de kleinere verschillen tussen zomer en winter in Frankrijk.

In 2014 ben ik 75 jaar geworden ter gelegenheid hiervan is er een boek en een film over mijn creatieve leven gemaakt, waarin duidelijk wordt dat ik al ruim 60 jaar een passie voor tekenen en schilderen heb. (  www.youtube.com/watch?v=5r2uV0OcrEQ&feature=youtu.be )

Het liefst haal ik nu een onderwerp uit de natuur, laat mijn fantasie daarop los en er ontstaat dan bijna automatisch een wat surrealistisch aandoend schilderij, waar ik met veel plezier aan heb gewerkt en mooi is om naar te kijken. Maar ook het echt realistische werk schuw ik niet, dit is vooral te zien in mijn stadsgezichten van Amersfoort.

Ik hoop nog heel lang te kunnen doorgaan.

Dreiging, Ad Tolboom Muurhuizen Amersfoort, Ad Tolboom zeemeermin op rots, Ad Tolboom

 

 


Irene van den Bos

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik,  Irene van den Bos (1953)ben van jongs af aan geïnteresseerd in kunst en tekende altijd veel. Ik heb er mijn beroep van gemaakt door een opleiding te doen als docent beeldende vorming. Later ben ik een zelfstandige kunstenaarspraktijk begonnen. Ik heb mijn kennis verdiept door het volgen van verschillende modules Cultuurwetenschappen.

Ik vind dat een echt goed schilderij van iemand iets moet laten zien van de inhoud, de innerlijke wereld van hem of haar. Vaak is dat ook verbonden met iets in mijzelf, denk ik. Ik kan geen ‘portretten’ maken zonder enigszins in verbinding te staan met mijn onderwerp. Het is voor mijzelf ook niet altijd even duidelijk wat dat nou precies is.  Het is zoeken.

Met bloemen en planten ervaar ik  ook zoiets. De natuur is prachtig, ik ben erdoor geboeid. Lente en zomer zijn mijn favoriete seizoenen. De rijkdom en de kleuren! Verwondering. Tegelijkertijd is er weemoed omdat het ook weer verdwijnt.

Mijn inspiratie: van de oude meesters, vooral Vermeer en Terborch. Van de hedendaagse kunstenaars: o.m. Marlene Dumas, Adraan Ghenie, Gerhard Richter, Luc Tuymans, Cy Twombly, Peter Doig, Anish Kapoor, Anselm Kiefer, Pierre Alechinsky.

Voor nog meer leuke informatie over Irene van den Bos kijk op: www.studioirene.nl

 

Lady with tulips, Irene van den Bos 120x100, Irene van den Bos 30x30 face oil voor huntenkunst 2016 Irene van den Bos